Blog

Werkkleding wassen en reinigen

Waar moet je rekening mee houden?

Vaak denk je dat je je werkkleding gewoon makkelijk mee kunt wassen en reinigen met je normale was. Toch is het belangrijk om te kijken naar hoe je je kledingstuk moet wassen, zodat de kwaliteit zo lang mogelijk optimaal blijft.

Het waslabel

Meestal bevind zich aan de binnenkant van je kleding een waslabel. Hierop staat precies vermeld op welke temperatuur je je kleding moet wassen, maar ook of het in de droogtrommel kan en of gestreken mag worden. Dit is allemaal afhankelijk van het materiaal van de werkkleding en hoe je het moet wassen en reinigen, wat ook wordt weergegeven in het label. Katoen heeft andere wasvoorschriften dan bijvoorbeeld polyester.

Temperatuur wassen

werkkleding-wassen

Het is belangrijk om te kijken in het was label op hoeveel graden je het kledingstuk mag wassen. Vaak wordt met werkkleding 40 of 60 graden gehanteerd.

Drogen met de droogtrommel

werkkleding-drogen

Wanneer je jouw werkkleding wilt wassen en reinigen en in de droogtrommel wilt drogen geeft het was label aan of dit kan. Hierboven worden 2 standen aangegeven. Mocht er het derde logo worden afgebeeld, mag de kleding niet in de droger, wat vaak om polyester houdende materialen of delicate stoffen gaat. Als je deze kleding toch in de droger zou doen, is de kans aanwezig dat het materiaal verbrand en/of kapot gaat.

Heeft jouw bedrijfskleding geborduurde- of gedrukte logo’s? Pas hierbij dan ook op met de droogtrommel, deze kunnen ook beschadigen, krimpen of sneller loslaten.

Bleken en reinigen

werkkleding-bleken

Werkkleding wordt niet vaak gebleekt, maar toch worden deze symbolen soms weergegeven op jouw waslabel. Zie je een driehoek afgebeeld staan? Dan kan je deze kledingstukken bleken met chloor. Staan er 2 diagonale strepen afgebeeld in de driehoek? Dan mag de kleding gewassen worden met een zuurstofbleekmiddel. Staat er een kruis doorheen, dan kan je deze kleding niet bleken.

Strijken

werkkleding-strijken

Ook wordt er vaak op een waslabel aangegeven of je de werkkleding mag strijken. Wanneer je een strijkijzer ziet met een bepaald aantal punten, geeft dit aan dat je de kleding mag strijken op de aangegeven 3 strijkstanden. Stand 3 wordt vaak gebruikt bij linnen, katoen en viscose. Hierbij mag je tot 200 graden strijken. Zie je stand 2 worden afgebeeld? Dan mag de kleding niet te heet gestreken worden. De stoffen die met stand 2 mogen worden gestreken zijn vaak een polyestermix en wol. Strijk hierbij tot 150 graden. Op stand 1 moet je op een lage temperatuur strijken, namelijk tot 110 graden. Hierbij gaat het vaak om synthetische stoffen als acryl, polyester of nylon. Staat er een kruis doorheen, dan mag je de kleding absoluut niet strijken.

Pas met strijken ook weer op wanneer je logo’s op je werkkleding hebt. Het is beter als je deze vermijd met je strijkijzer.

Stomen / chemische reiniging

werkkleding-stomen-en-chemisch-reinigen

Het wassymbool voor stomen en/of chemisch reinigen is een cirkel met een letter erin. Een cirkel met een F geeft aan dat je je werkkleding kunt stomen met koolwaterstoffen. Als je de cirkel met een P ziet, mag je het kledingstuk stomen met verschillende oplosmiddelen, waaronder perchloorethyleen. Ook zou het zo kunnen zijn dat je een cirkel met een W ziet. Dit staat voor nat reinigen. Wanneer de kleding niet gestoomd mag worden dan zie je een cirkel met een kruis erdoorheen.


tips-voor-het-beste-was-resultaat

Tips voor het beste was resultaat

  • Zorg ervoor dat je je werkkleding met wassen en reinigen zo snel mogelijk wast na het dragen hiervan. Zo krijgen de vlekken de minste kans om zich te hechten in de kleding.
  • Een goede wasmachine is hierbij ook heel belangrijk. Gebruik daarom het juiste programma.
  • Houdt er rekening mee dat je niet teveel wasmiddel gebruikt. Dit kan de vezels van je kleding aantasten. Hierdoor slijt het sneller en zal de kleur eerder vervagen. Kijk ook naar het passende wasmiddel voor je kleding en sorteer het op kleur.
  • Zorg er voor dat je niet teveel was in een keer in je trommel stopt. Wanneer de was geen ruimte heeft kan het wasmiddel ook niet goed verdeeld worden en geen wrijving veroorzaken.
  • Haal zo snel mogelijk je was uit de wasmachine. Zo kan de was niet stikken en zo min mogelijk kreuken.
  • Heb je je was uit de machine gehaald? Zorg ervoor dat je deur en het zeepbakje open zet zodat deze kunnen drogen.
  • Maak je wasmachine ook af en toe schoon.

tips-tegen-zweetgeur-of-vlekken

Tips tegen zweetgeur of vlekken

  • Was je werkkleding met zweetgeur of vlekken zo warm mogelijk en kijk hierbij naar het waslabel. Een wasmiddel met zuurstofbleekmiddel helpt ook.
  • Zorg ervoor dat je deze kleding apart wast van andere kleding. Zo kan de geur niet afgeven op andere was.
  • Als je deze werkkleding strijkt kun je bacteriën doden.
  • Katoenen kleding neemt vocht op en voorkomt de verspreiding van geuren. Synthetische stoffen zorgen voor meer nare luchtjes.

Meer informatie?

Heb je nog vragen rondom het wassen en reinigen van je bedrijfskleding? Wij geven je hier graag advies over. Ook kijken wij graag mee welke werkkleding voor jouw bedrijf passend en geschikt is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *